1. Home
  2. Blog
  3. Deze vrouw draagt een jaar lang dezelfde jurk

Deze vrouw draagt een jaar lang dezelfde jurk

Door Dionne - woensdag 13 mei 2015 | 17:10

Stel, dat je van alle kledij in je kleerkast een jaar lang maar één item kunt dragen. Niet een paar weken of maanden, maar een heel JAAR! De Canadese Elizabeth Withey uit Edmonton, Canada besloot op 1 januari deze stap te zetten en draagt sindsdien elke dag maar een ding: haar zwarte jurk, die volgens Elizabeth luistert naar de naam Laverne.

Een jaar lang dezelfde jurk!?

Het begon allemaal toen Elizabeth merkte dat ze steeds meer tijd besteedde aan het bepalen van haar outfit. Elke dag vol wanhoop je kleerkast doorspitten is natuurlijk ook tijdrovend en stressvol. Elizabeth had er schoon genoeg van en besloot daarom op 1 januari haar garderobe te beperken tot één zwart T-shirtjurkje.

Frock Around The Clock

In een interview met CTV Edmonton geeft ze aan dat toen ze besloot echt maar één jurk te dragen, de rest vrij simpel was. “Ik heb een jurk uitgekozen. Daarna heb ik elk kledingstuk dat niet bij het jurkje past opgeruimd uit mijn kast.” Makkelijk maakt ze het zichzelf niet, want ze heeft ook een aantal regels bedacht voor het project, dat ze zelf Frock Around The Clock noemt: ze mag Laverne (zoals ze de jurk noemt) combineren met accessoires die ze al heeft, maar ze mag ‘m alleen uittrekken als ze gaat sporten of ‘s avonds gaat slapen. De derde regel is een echte beproeving, want ze mag gedurende 2015 geen enkel ander item aanschaffen!

Dress with benefits

Een jaar lang hetzelfde jurkje dragen is natuurlijk een enorme uitdaging, want tegenwoordig zijn we het gewend om elke dag een andere outfit te kunnen dragen. Maar er zijn wel wat redenen te bedenken waarom jij net als Elizabeth óók een jaar lang hetzelfde jurkje zou kunnen dragen:

– je bent ‘s morgens in rap tempo klaar met je ochtendroutine. Wil je vijf minuten langer douchen? Prima. Als je uitgebreid wilt ontbijten of eerst de hond nog even wilt uitlaten, heb je daar nu veel meer tijd voor. Je zult versteld staan van hoeveel tijd je eigenlijk kwijt bent aan het samenstellen van je outfit! Waarschijnlijk heb je ‘s morgens dus veel minder stress en ga je ook met een beter humeur de deur uit.
– het scheelt een hoop geld! Denk je eens in hoeveel geld je jaarlijks kwijt bent aan kleding. Miskoopje hier, shopping spree daar… Voor je het weet ben je alweer een paar tientjes armer. Dus als je je garderobe beperkt tot dat ene jurkje, kun je veel geld overhouden voor andere leuke dingen.

Durf jij het aan?

Een jaar lang dezelfde jurk dragen brengt natuurlijk ook een aantal nadelen met zich mee, want:

– als je het wilt uitproberen en Elizabeth’s regels naleeft, is een jaar lang geen kleding kopen echt killing. Jezelf trakteren op nieuwe items is voor veel vrouwen een manier van ontspannen en dat is er tijdens dit project dus niet meer bij. Grote solden-periodes zul je moeten overslaan, waardoor je
– Elizabeth wast haar jurkje maar twee keer per maand, dus wat doe je als je jurkje in de was zit? Twee exemplaren van het jurkje kopen lijkt ons de enige oplossing. Bovendien is twee keer per maand wassen niet zo hygiënisch, want zweetluchtjes en andere nare geurtjes blijven op deze manier makkelijker in je kleding hangen. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
– Als je een keer een feest hebt kan je niet lekker gaan shoppen voor een nieuw jurkje. Op feestjes worden vaak foto’s gemaakt en als jij een jaar lang op élke foto in dezelfde jurk te zien bent kan het best awkward voelen.

Als je klaar bent om de uitdaging aan te gaan maar een jaar te heftig vind, kun je het ook een week of een maand proberen. Doe waar jij je het prettigst bij voelt zodat je lekker in je vel zit! Zie je het toch niet zitten en shop je liever wél het hele jaar door, kijk hier dan even. Met zoveel keuze ben je voorlopig nog wel even zoet!

Lees ook

Kleedjes.be maakt gebruik van cookies. Doorgaan betekent akkoord.