1. Home
  2. Blog
  3. Must-see: mini-docu over Martin Margiela!

Must-see: mini-docu over Martin Margiela!

Door admin - Thursday 30 April 2015 | 16:03

Maison Margiela documentaire

Als we over één ontwerper een documentaire willen zien, is het Martin Margiela. Het brein achter label Maison Martin Margiela richtte het modehuis in 1988 op en bleef sindsdien ver uit de buurt van de schijnwerpers. Hij hulde zichzelf als het ware in een waas van mysterie, maar daar is nu verandering in gekomen: er is een mini-documentaire over de ontwerper gemaakt!

Korte geschiedenis Martin Margiela

Martin Margiela studeerde in 1979 af aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Vijf jaar later vertrok hij naar Parijs om te werken als assistent voor ontwerper Jean-Paul Gaultier. Dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, want in 1987 stopte hij, om een jaar later zijn eigen modehuis op te richten. Vanaf dat moment was Maison Martin Margiela een feit! In de jaren daarna heeft Martin keihard gewerkt om het merk op de kaart te zetten. In 1997 werd hij zelfs aangetrokken als creatief directeur van de vrouwencollectie bij modehuis Hermès, waar hij tot 2003 werkzaam was. Sinds 2009 ontwerpt hij niet meer voor Maison Martin Margiela en werd zijn werk voortgezet door een anoniem team ontwerpers, tot John Galliano (voormalig hoofdontwerper van Givenchy en couturier bij Dior) in januari 2015 creatief directeur werd. Vanaf dat moment liet John ‘Martin’ weg uit de naam van het merk en ging het modehuis door het leven als ‘Maison Margiela’ in plaats van ‘Maison Martin Margiela’.

Documentaire: The Artist Is Absent

Martin Margiela veroverde onze harten met zijn prachtige creaties, maar hield zijn identiteit altijd geheim. Na shows kwam hij nooit de catwalk op om applaus in ontvangst te nemen, gaf hij zelden interviews en verscheen hij ook niet in de media. Sterker nog: niemand weet hoe hij eruit ziet. Heus! Probeer hem maar eens te googlen. Je komt niet één foto van hem tegen (oké eentje dan, die overigens niet gecertificeerd is door Google). Zelfs zijn modellen straalden op de catwalk anonimiteit uit, doordat bijvoorbeeld het gezicht werd bedekt of afgeplakt.

Dankzij de documentaire ‘The Artist Is Absent’ krijg je in 12 minuten tijd  een kijkje achter de schermen bij het merk, de modeshows en natuurlijk Martin zelf. Onder andere Raf Simons (Belgisch ontwerper en creatief directeur bij Dior), Suzy Menkes (journalist voor o.a. Vogue), Jean-Paul Gaultier, John Galliano en Geert Bruloot (die Margiela ontdekte in Antwerpen!) vertellen meer over het talent van Martin Margiela, de mysterieuze, geniale man achter het merk.

Bekijk hieronder de documentaire.

Lees ook

Kleedjes.be maakt gebruik van cookies. Doorgaan betekent akkoord.