1. Home
  2. Blog
  3. Retro-kleedjes: welke stijl past bij jou?

Retro-kleedjes: welke stijl past bij jou?

Door admin - maandag 21 juli 2014 | 17:41

Mode is een terugkerend fenomeen. Zo zien we tegenwoordig vele invloeden van vroeger terug, want álles kan anno 2014. Zolang het design maar een moderne twist heeft en het juist gecombineerd wordt.

Wat is retro eigenlijk? Met deze term duiden we kleding, stijl en design aan uit eerdere decennia, met name de jaren 40 tot en met jaren 60. Vaak is dit te zien aan een bepaald silhouet of aan bijvoorbeeld prints. Daarnaast zijn kleedjes uit het retro tijdperk vaak erg elegant en ultravrouwelijk.

De jaren 40 staan bekend om conservatieve kleedjes en mantelpakjes. Vanwege de oorlog moesten er veel stoffen worden hergebruikt, vanwege een schaarste aan katoen en leer. Tegenwoordig zien we fourties-invloeden qua silhouet, maar dan nét met een leuk motiefje.

kleedjes-jaren-40

Van links naar rechts: Vixen | The Seamstress of Bloomsbury | Collectif Clothing

Times change en zo ook de mode en attitude. Jaren 50-mode begon eigenlijk al in 1947: The New Look van Dior veranderde het straatbeeld drastisch. De wespentaille werd gecreëerd door middel van een corset en bij de totale look hoorden ook handschoenen en muiltjes. De fifties zien we nu terug met de peplumtrend en de mooie taille.

kleedjes-jaren-50

Van links naar rechts: Bunny Adelaide | Pinup Couture | Steady Clothing

Niet geheel onverwacht, veranderde het modesilhouet in de jaren 60 weer. Deze keer was Twiggy de aanleiding. Het model met benen als twijgjes zorgde voor een kort silhouet gemixt met een mod-twist. De taille was niet meer zo aanwezig: een rechte snit vierde hoogtij. Minimalistisch en schattig zijn dé keywords van de sixties.

kleedjes-jaren-60

Van links naar rechts: Yumi | Steady Clothing | Retrolicious

Welk decennium past het best bij jou?

Klik hier om alle retro-jurken te shoppen. 

Lees ook

Kleedjes.be maakt gebruik van cookies. Doorgaan betekent akkoord.